Taken kraamverzorgenden
Zo helpen we je
Samen met je gezin goed en veilig van start gaan. Onze kraamverzorgenden zijn daar speciaal voor opgeleid. Wist je dat kraamzorg:
- zeer toegankelijke zorg is? Iedereen in Nederland heeft er recht op.
- zorgt voor gezondere kinderen en moeders? Daar betrekken we natuurlijk ook zoveel mogelijk de rest van het gezin bij.
- bijdraagt aan de zelfredzaamheid van ouders? We noemen dit ook wel een snelcursus ouderschap.
- voorkomt dat je later duurdere zorg moet hebben? Een stevige basis helpt voor de toekomst.
- samengaat met mantelzorg? Kraamzorg is gemiddeld 6 uur per dag. Dus extra hulp van je partner, huisgenoten of kersverse oma’s en opa’s is van harte welkom.
Kortom, kraamzorg helpt bij de verzorging en ondersteuning van pasgeboren baby(‘s). Wat jouw kraamverzorgende precies doet?
Onze collega begeleidt je bij de:
Thuisbevalling
Heb je het idee dat de bevalling gaat beginnen? Laat het je kraamverzorgende weten. Dit noemen we ook wel een ‘rommelmelding’. Voor jouw bevalling staan we 24 uur per dag klaar. Zetten de weeën door en is de bevalling begonnen? Dan vertelt je verloskundige om je kraamverzorgende een seintje te geven. Binnen 1 uur is onze collega bij je. Jouw kraamverzorgende:
- legt alles klaar voor de bevalling.
- brengt de kamer van moeder en kind op orde.
- ondersteunt je bij de bevalling.
- assisteert de verloskundige tijdens de bevalling.
Ziekenhuisbevalling
Is het medisch gezien niet nodig en wil je wel graag bevallen in het ziekenhuis? Dan noemen we dit een poliklinische bevalling. Je kraamverzorgende gaat met je mee naar de ziekenhuizen in Heerenveen, Sneek en Zwolle. Jouw kraamverzorgende:
- assisteert de verloskundige tijdens de bevalling in het ziekenhuis.
- ondersteunt je bij de bevalling.
- verleent ook in de avond of het weekend kraamzorg bij thuiskomst.
Kraamtijd
De eerste 8 dagen na de bevalling komt jouw kraamverzorgende bij je thuis. Extra zorg voor moeder en pasgeboren baby(‘s) is dan wel zo fijn. Tegelijkertijd krijg je uitgebreide voorlichting en instructies over de verzorging van de baby(‘s) en jezelf. Denk aan het geven van (borst)voeding en het doen van allerlei controles. We noemen dit ook wel een snelcursus ouderschap.
Borstvoeding
Een natuurlijke start voor een pasgeboren baby door borstvoeding te geven. Wist je dat het:
- de beste (gratis) voeding is voor je baby?
- goed is voor je gezondheid, het hechtingsproces en het vermindert stress bij je baby?
- absoluut aan te raden is?
Soms kan of wil je liever geen borstvoeding geven vanwege een medische of persoonlijke reden. Kunstvoeding is een goed alternatief. Hoe dan ook begeleidt jouw kraamverzorgende je bij het goed laten verlopen van de voedingen. Denk aan het geven van tips over hoe je jouw baby het best kan aanleggen. Of hoe vaak je voeding moet geven. Dat doen we bij Kraamzorg Monique Boer volgens de vijf-standaarden. Onze kraamverzorgenden hebben standaard een kolf mee in de kraamweek. Zo kunnen ze jou de juiste begeleiding geven bij de borstvoeding.
Ervaringen
Lees hier de ervaringen van onze kraamverzorgenden