Blog: Lotusbevalling, wat is dat en hoe werkt het?
De geboorte van je kindje is een van de meest bijzondere momenten van je leven. Er zijn veel verschillende manieren om deze ervaring vorm te geven, en een lotusbevalling is daar een van. Maar wat houdt een lotusbevalling precies in, en waarom kiezen sommige moeders voor deze methode? En waar moet je op letten als je hiervoor kiest? We vertellen het je allemaal in deze blog!

Wat is een Lotusbevalling?
De meeste nieuwe ouders, en zeker vaders, willen graag de navelstreng doorknippen. Het is een element die wordt opgenomen in veel bevallingsplannen. Bij een lotusbevalling is het de bedoeling dat de navelstreng na de geboorte niet wordt doorgeknipt. In plaats daarvan blijft je baby verbonden met de placenta totdat de navelstreng op natuurlijke wijze loslaat. Dit gebeurd meestal tussen de drie en tien dagen na de geboorte. De placenta bewaar je in een speciale doek of bakje, vaak behandeld met zout en kruiden om de houdbaarheid te verlengen en eventuele geuren te minimaliseren. Want echt fris ruikt het niet na een paar dagen.

Feitje
De naam “lotusbevalling” komt van de associatie met de lotusplant, die in verschillende culturen symbool staat voor zuiverheid en eenheid.

Een halve lotusbevalling
Een halve lotusbevalling is een variant op de volledige lotusbevalling. De navelstreng wordt niet direct na de geboorte doorgeknipt, maar je wacht ook niet tot deze vanzelf loslaat. In plaats daarvan wordt de navelstreng na een bepaalde periode – vaak enkele uren tot maximaal een dag – doorgeknipt. Hierdoor krijgt de baby alsnog de tijd om een groot deel van de voedingsstoffen en bloed uit de placenta op te nemen, maar wordt het allemaal net iets gemakkelijker.
Deze manier wordt vaak gekozen door ouders die de voordelen van een lotusbevalling willen combineren met een iets praktischer verloop in de dagen na de bevalling.
Wat zijn de voordelen
De placenta bevat na de geboorte nog een aanzienlijke hoeveelheid bloed, zuurstof en voedingsstoffen. Door de navelstreng niet meteen door te knippen, kan de baby deze extra reserves volledig opnemen. Denk hierbij aan ijzer, maar ook aan stamcellen. Al deze stoffen zorgen ervoor dat jouw kindje beter kan vechten tegen virussen en bacteriën.
De blijvende verbinding met de placenta kan een gevoel van veiligheid en geborgenheid bieden. Dit kan helpen om de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld soepeler te laten verlopen.
Toch zijn de voordelen nooit bewezen en zijn sommige medische professionals terughoudend over een lotusbevalling.
Wat zijn de nadelen
Hoewel een lotusbevalling mooi klinkt, zijn er ook nadelen. Het is een hele uitdaging om de placenta mee te dragen en te verzorgen in de week na de bavalling. Daarnaast ontstaat er een onaangename geur (waar je echt niet op zit te wachten) en er os zelfs kans op infectie van de placenta als deze niet goed wordt behandeld. Nog een nadeel is dat er nog maar weinig bekend is over de lotusbevalling. Geboortezorg professionals zijn nog terughoudend en wijzen op het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de voordelen.

Tip
Mocht je willen kiezen voor een lotusbevalling, lees je dan goed in. Vraag je verloskundige om informatie en advies. De gezondheid van je kindje staat uiteraard altijd voorop!
Hoe vaak kiezen vrouwen voor een lotusbevalling?
Een lotusbevalling is nog steeds een relatief zeldzame manier om te bevallen. Het wordt vooral gekozen door vrouwen die kiezen voor een natuurlijke geboorte en kraamweek. Exacte cijfers zijn moeilijk te achterhalen, maar in Nederland en België gaat het om een klein percentage van de geboortes. De lotusbevalling groeit wel in populariteit, mede dankzij de groeiende aandacht voor natuurlijke geboorte- en kraamzorg. Ook de positieve verhalen van moeders die een lotusbevalling hebben ervaren dragen bij aan de vraag naar een natuurlijke bevalling.
Past het bij jou?
Een lotusbevalling is een unieke en bijzondere manier om geboorte te geven. Het biedt voordelen zoals een zachtere overgang voor de baby en de volledige opnamen van voedingstoffen uit de placenta. Tegelijkertijd vraagt het een bewuste voorbereiding en de nodige zorgvuldigheid in de dagen na de bevalling. Een halve lotusbevalling is een goed alternatief voor ouders die de voordelen van een intacte navelstreng willen, maar zonder de praktische problemen van een volledig lotusbevalling.
Ben jij benieuwd of een (halve)lotusbevalling iets voor jou is? Praat erover met je verloskundige of doula om te ontdekken welke optie het beste bij jouw wensen past. Daarnaast is het handig om het ook aan te geven bij de kraamzorg. Zo kunnen wij ons goed voorbereiden op jouw kraamweek en een kraamverzorgende sturen die bij deze specifieke wens past.