Hormonen, er zijn écht voordelen

Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam van week tot week. Hoewel de uiterlijke veranderingen vaak duidelijk zichtbaar zijn, speelt zich achter de schermen nog veel meer af. Je lichaam is druk bezig met de groei en ontwikkeling van je kindje en de voorbereiding op de bevalling.  Hormonen zoals oxytocine zijn hierin onmisbaar.

Af en toe word je er helemaal gek van, een zielige film, een vrolijk kindje, mooie muziek, alles kan momenteel zorgen voor tranen. Maar zoals alles in het lichaam hebben hormonen een belangrijke en onmisbare functie. Een van de belangrijkste hormonen tijdens je zwangerschap, je bevalling en de borstvoeding is oxytocine. In deze blog leggen we je uit hoe oxytocine jou kan helpen bij de bevalling en hoe je de productie van dit ‘knuffelhormoon’ kunt stimuleren. Hoe beter jij je lichaam begrijpt, hoe beter je voorbereid zult zijn op je bevalling.

Wat is oxytocine

Oxytocine is net als endorfine een krachtig hormoon. Het hormoon speelt een rol bij een verscheidenheid aan fysiologische en psychologische functies. Maar waarom noemen we het knuffelhormonen? Simpel gezegd, dit hormoon wordt vrijgegeven wanneer we fysiek contact hebben met anderen, zoals bij het geven of ontvangen van een knuffel. Vandaar deze leuke bijnaam. Een knuffel van 20 seconden of langer kan al helpen om je hartslag en bloeddruk te verlagen, je humeur te verbeteren en stress te verminderen!  Het staat bekend om zijn rol in sociale binding, liefde en vertrouwen. Maar tijdens de zwangerschap en bevalling heeft oxytocine nog een bijzonder belangrijke taak: het helpen bij de bevalling en het starten van de borstvoeding.

Stimuleren van krachtige weeën

Krachtige weeën zijn nodig om je baby door het geboortekanaal te duwen. Ze zijn dus essentieel voor een succesvolle bevalling. In de laatste weken van je zwangerschap begint de productie van oxytocine langzaam toe te nemen. Het hormoon draagt bij aan de voorbereiding van het lichaam op de naderende bevalling en brengt de melkproductie in je borsten op gang.

Versterkt de band met je baby

Het ‘liefdeshormoon’ speelt een belangrijke rol in de eerste momenten met je baby. Huid-op-huidcontact helpt bij het opbouwen van een sterke emotionele band, het zorgt voor een goede hechting. Het versterkt gevoelens van liefde en verbondenheid. Niet alleen tussen partners, maar ook tussen moeder en kind. Knuffelen met je baby is letterlijk goed voor je gezondheid!

Ondersteunt bij de borstvoeding

Wanneer je baby aan de borst zuigt, wordt oxytocine vrijgegeven. Het stimuleert de “toeschietreflex”. Hierdoor kan je baby effectief drinken en krijgt hij de benodigde voeding binnen. Het vaker aanleggen van je baby werkt dus bevorderlijk voor de melkproductie. Daarnaast helpt oxytocine bij het uitdrijven van de placenta en het verminderen van bloedingen. 

Hoe kun je de productie van oxytocine stimuleren?

Van dit ‘knuffelhormoon’ kun je dus wel wat extra gebruiken tijdens de bevalling, maar hoe zorg je voor meer oxytocine? Soms is het antwoord eenvoudiger dan je denkt. Zorg ervoor dat je je tijdens de bevalling veilig en geliefd voelt. De aanwezigheid en steun van je partner, verloskundige of kraamverzorgende kunnen je hierbij helpen. Positieve interacties en geruststelling van je geboorteteam dragen bij aan hogere oxytocinespiegels. Zorg voor een ontspannen en rustige omgeving, dit helpt om stress te verminderen en oxytocine te stimuleren. Knuffelen, massages en huid-op-huidcontact verhogen meteen de productie. Zorg voor een rustige ademhaling. Technieken zoals diepe ademhaling, meditatie en yoga kunnen helpen om je lichaam en geest te ontspannen, wat de afgifte van oxytocine bevordert.

Wist je dat..

De naam ‘oxytocine’ komt van het Griekse woord okytokos, wat ‘snelle geboorte’ betekent?

Wat een wondermiddel!

Oxytocine speelt een essentiële rol in het bevallingsproces en helpt je lichaam om effectief te werken tijdens de bevalling. Door te begrijpen hoe dit hormoon werkt en manieren te vinden om de productie ervan te stimuleren, kun je jezelf beter voorbereiden op een positieve en soepele bevalling. Vergeet niet dat ontspanning, fysiek contact en emotionele steun enkele van de beste manieren zijn om je oxytocine niveaus te verhogen. Vertrouw op je lichaam en de natuur; oxytocine is er om je te helpen tijdens deze bijzondere reis!