"GIZ" staat voor Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoeften

Een aantal van onze collega’s hebben de GIZ training gevolgd. Het helpt hen om goed voorbereid en met de juiste handvaten een gesprek in te gaan. Vooral tijdens de intake gesprekken, deze vindt plaats rond de 28e week van de zwangerschap, is het voor onze collega’s fijn dat ze met deze methodiek het gesprek aangaan. Door de juiste zorg in te schatten, zorgen we ervoor dat gezinnen zich gehoord en gezien voelen in hun zorgbehoefte.

De GIZ-methodiek is een praktische en doeltreffende manier om samen met (aanstaande) ouders en jongeren in kaart te brengen welke zorg ze nodig hebben. In dit gesprek combineer je de ervaringen van het gezin met jouw professionele deskundigheid, zodat je samen de beste ondersteuning kunt bepalen.

Voor wie is de GIZ bedoeld?

De GIZ-methodiek is geschikt voor gesprekken met:

  • Aanstaande ouders
  • Ouders van kinderen van 0 tot 23 jaar
  • Kinderen vanaf 8 jaar
  • Jongeren vanaf 12 jaar

De methodiek is beschikbaar in verschillende talen en is ook geschikt voor laaggeletterden en kinderen met een beperking.

 

Hoe zetten wij de GIZ-methodiek in?

Wij gebruiken de GIZ tijdens een (intake) gesprek met het gezin. Samen verhelderen onze kraamverzorgenden hun vragen en kijken ze naar de krachten en zorgbehoeften van het gezin. Op basis van dit gesprek beslissen ze samen wat de beste ondersteuning is, van positieve bevestiging tot intensieve zorg. Deze gezamenlijke inschatting vormt de basis voor een zorgplan dat perfect aansluit bij de behoeften van het gezin.

Waarom de GIZ-Methodiek in de kraamzorg?

In de kraamzorg is er steeds meer behoefte aan zorg op maat, afgestemd op de specifieke medische en psychosociale behoeften van het gezin. De GIZ-methodiek helpt  om tijdens de intake duidelijk te signaleren wat er nodig is en om beter in te spelen op de behoeften van kwetsbare gezinnen. Dit maakt de zorg niet alleen doelmatiger, maar ook persoonlijker en effectiever. Dit sluit goed aan bij onze visie; persoonlijke zorg op maat.

Voordelen van de GIZ-methodiek voor kraamverzorgenden:

  • Ouders worden actief betrokken bij het zorgproces en het versterkt hun eigen kracht.
  • Samen maken we een helder en gestructureerd zorgplan op maat.
  • We kunnen effectief samenwerken met collega’s en andere zorgverleners binnen de geboortezorg.
  • Dankzij regelmatige monitoring krijgen we eenvoudig inzicht in de ontwikkeling van het gezin.

De GIZ-methodiek maakt het werk als kraamverzorgende makkelijker en zorgt ervoor dat we de juiste zorg bieden, precies wanneer dat nodig is. Door deze gespreksmethode creëren onze kraamverzorgenden een open gesprek waarin we meer de diepgang zoeken. Zo kunnen we echt het verschil maken in het leven van de gezinnen die we begeleiden.

Ga voor meer info over de GIZ-methodiek naar GIZ – NCJ.