Agnes Aalbersberg uit Blokzijl werkt al jaren als kraamverzorgende. Ondanks de vele jaren ervaring is Agnes onder de indruk van alle ontwikkelingen rondom de coronacrisis. Het werk verloopt hierdoor namelijk anders dan normaal. Agnes werkt bij Kraamzorg Monique Boer en vertelt graag haar verhaal.

“Sinds maart, maar vooral tijdens de lockdown, gaat het werken in de gezinnen een stuk anders” vertelt Agnes. Hoe graag de ouders hun pasgeboren kindje ook willen laten zien aan de opa’s en oma’s, er mag geen kraamvisite komen wanneer de kraamverzorgende in huis is. Het blijft momenteel bij (k)raamvisite (op afstand). De kraamverzorgende probeert zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden van de kraamvrouw en de gezinsleden en gebruikt tijdens haar werk een mondkapje, schort, bril en handschoenen binnen deze afstand. Dit was wennen, maar we weten ook dat dit het beste is om te doen.

Binnen het gezin is er meer rust en regelmaat, wat de kraamtijd ten goede komt

Agnes vertelt dat er ook juist mooie dingen gebeuren in deze bijzondere tijd. “Binnen het gezin is er meer rust en regelmaat, wat de kraamtijd ten goede komt.” Agnes merkt dat gezinnen nu beter kunnen wennen aan de nieuwe gezinssituatie en dat de kraamweek hierdoor kalm en plezierig verloopt.

De geboortegolf. Zal deze wel of niet komen? Agnes zelf denkt van wel. Agnes heeft via Kraamzorg Monique Boer veel eigen aanvragen, dit zijn gezinnen uit de regio die speciaal om haar inzet vragen. Voor de komende periode heeft zij al elf gezinnen staan en ze kijkt er naar uit om al deze gezinnen te verzorgen in deze bijzondere periode.

Dat Agnes blij is met haar werk is wel duidelijk. Het werk geeft haar veel voldoening, omdat ze echt iets voor de gezinnen kan betekenen. Na een werkdag denk ik vaak als ik naar huis rijdt: “Wat heb ik toch ongelooflijk mooi werk!”

Tekst foto: Agnes aan het werk voor de coronacrisis, toen nog zonder beschermingsmiddelen.