Na 9 maanden zwangerschap en een bevalling heb je eindelijk je kindje in je armen. Er gaat veel aandacht naar je pasgeboren baby, maar voor nieuwe moeders is een goed herstel van groot belang. Zowel fysiek als mentaal vraagt een zwangerschap en bevalling veel van je, logisch dat je hiervan moet herstellen. De kraamtijd, oftewel de eerste weken na de bevalling, vraagt om focus op rust en een goede dosis zelfzorg! Lees hier alles over de fases van je herstel na de bevalling en wat je kunt verwachten.

Lichamelijk herstel

De eerste dagen

Direct na de bevalling is rust heel belangrijk, je hebt namelijk een topprestatie geleverd. Gedurende de eerste dagen herstelt het lichaam zich van de bevalling, en dit kan gepaard gaan met pijn in het bekkengebied, zwellingen en eventuele hechtingen. De eerste dagen na de bevalling kun je last hebben van krampen, variërend van lichte buikpijn tot intense buikkrampen. Deze naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder weer tot normale grootte krimpt.

Borstvoeding, bloedverlies en hormonen

Geef je borstvoeding? Vaak krijg je tijdens het voeden last van deze naweeën, je lichaam maakt dan veel oxytocine aan. Dit hormoon zorgt voor de toeschietreflex, maar ook het samentrekken van je baarmoeder en de melkproductie. Borstvoeding brengt zijn eigen fysieke veranderingen met zich mee. Tussen de tweede en zesde dag na de bevalling komt je melkproductie op gang. Dit zorgt voor stuwing, het volle gevoel in je borsten. Borstvoeding kan echter ook vermoeiend zijn, en borstvoedingsproblemen zoals pijnlijke tepels of borstontstekingen zijn niet ongewoon. Onze kraamverzorgenden zijn goed opgeleid om je hierbij te ondersteunen.

Wist je dat..

je lichaam minimaal 9 maanden nodig heeft om weer te herstellen na de zwangerschap en bevalling?

Bekkenbodemspieren en buikspieren

Tijdens het persen bij de bevalling komt er veel druk op je bekken en bekkenbodem. Het weefsel rondom je vagina wordt hierbij flink opgerekt. Na de bevalling moet het weefsel herstellen. Volledig belasten is niet meteen mogelijk. Als je ingescheurd bent of een knip hebt gehad, heb je vaak ook hechtingen. Die hebben tijd nodig om te genezen. Veel vrouwen ervaren veranderingen in hun bekkenbodemspieren, wat kan leiden tot ongemak of moeite met het ophouden van urine. Bespreek het met je verloskundige, zij kan je eventueel verwijzen naar een bekkenfysiotherapeut. Daarnaast is de buikwand ook vaak verzwakt, wat herstel van de kernspieren noodzakelijk maakt. Begin met eenvoudige ademhalingsoefeningen en bouw dit rustig op.

Emotioneel herstel

Stemmingswisselingen en de babyblues

Een baby krijgen is overweldigend. Je voelt een nieuw soort liefde en hebt er een enorme verantwoordelijkheid bij, dat kan allerlei emoties oproepen. Na de bevalling veranderd je hormoonniveau sterk, dit kan invloed hebben op je stemming. Het is normaal om gevoelens van verdriet, prikkelbaarheid of stemmingswisselingen te ervaren in de eerste dagen, ook wel bekend als de “babyblues.” Het is belangrijk om te weten dat dit meestal tijdelijk is.

Kraamtranen

3 tot 5 dagen na de bevalling beginnen meestal de kraamtranen te stromen. Doordat je net bevallen bent, kun je last hebben van deze huilbuien. Vaak weet je niet eens waarom je moet huilen en is het een manier om spanning te ontladen. Ze duren enkele dagen en verdwijnen daarna vanzelf, soms zo snel als ze zijn ontstaan. Liefdevolle ondersteuning van je partner of andere naasten is genoeg.

Ontzwangeren en tijd voor jezelf

Er is gelukkig van alles te doen (of beter te laten) om je lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen bij het herstel en je weer happy te voelen. De overgang naar het moederschap kan mentaal intensief zijn, en nieuwe moeders worden vaak overweldigd door het idee dat ze alles “perfect” moeten doen. Geef jezelf de tijd om te herstellen. Voldoende rust nemen, bijvoorbeeld door korte wandelingen, meditatie of eenvoudige ademhalingsoefeningen, kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Tijd nemen voor jezelf zonder schuldgevoel is essentieel voor mentaal herstel.

Wees lief voor jezelf

Je verdient het! Je lijf heeft hard gewerkt voor je baby Zet jezelf op één wanneer het kan. Knuffel met je partner en je baby, koop wat leuks voor jezelf of bestel een gezonde maaltijd. Doe waar je blij van wordt en de feelgoodhormomen die hierdoor vrijkomen zijn zéker goed voor je!