Help, wat zeggen ze allemaal?!
De 5 meest gebruikte kreten tijdens je zwangerschap, en wat ze écht betekenen.
Zodra je zwanger bent, lijkt het alsof je in een nieuwe wereld stapt vol afkortingen, medische termen, bijzondere gewoontes en moeilijke woorden. Je hoort dingen als “ontsluiting”, “de baby ligt in stuit” of “we gaan strippen” en denkt: uh… wat bedoel je precies?
Geen zorgen! In deze blog leggen we je de meest voorkomende kreten uit die je tijdens je zwangerschap kan horen.

“We plannen een termijnecho.”
Dit is een van de eerste echo’s, meestal tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. De verloskundige of echoscopist meet de baby om te bepalen hoever je precies zwanger bent en wat de uitgerekende datum is. Die datum wordt daarna meestal ook aangehouden voor verdere controles. Na je termijnecho kun je ook kraamzorg aanvragen, wij hebben dan meteen je uitgerende datum in onze planning staan!
“Je kindje ligt in hoofdligging.”
Dat is goed nieuws: je baby ligt met het hoofdje naar beneden, wat de meest natuurlijke en gewenste positie is voor de bevalling. Ligt de baby met de billen naar beneden? Dan heet dat een stuitligging.

“Je baarmoedermond is verstreken en al iets ontsloten.”
Dat betekent dat je lichaam zich aan het voorbereiden is op de bevalling. Verstrijken is het proces waarbij de baarmoedermond, die tijdens de zwangerschap stevig en lang is, zacht wordt en korter. Dit proces is noodzakelijk voordat de ontsluiting kan beginnen. Tijdens de ontsluiting begint de baarmoedermond te openen. Dit gebeurt in centimeters, waarbij 10 centimeter volledige ontsluiting is.
Dit kan al dagen of zelfs weken voor de bevalling gebeuren. Een verstreken baarmoedermond is soepeler en daardoor makkelijker te ontsluiten. Dit is een belangrijke stap in het begin van de bevalling.
“We gaan strippen om de bevalling op gang te helpen.”
Nee, geen dansroutine! Strippen betekent dat de verloskundige met een vinger voorzichtig het vlies dat om je baby zit losmaakt van de baarmoedermond. Hoe werkt het? De verloskundige voelt met twee vingers in de vagina of de baarmoedermond al enigszins open staat (ontsluiting). Als dat het geval is, kan ze met draaibewegingen de vliezen losmaken van de baarmoederwand rond de baarmoedermond. Dit zorgt voor het vrijkomen van hormonen (prostaglandines) die de baarmoedermond verder kunnen rijpen en weeën kunnen opwekken.

“De bevalling inleiden.”
Soms begint een bevalling niet vanzelf, maar is het wel beter dat de baby wordt geboren. Dan kan je ervoor kiezen om de bevalling in te leiden. Er zijn verschillende manieren om de bevalling op gang te helpen. Welke manier het beste past bij jou en jouw situatie, bespreek je samen met je verloskundig. Er zijn verschillende manieren om de bevalling in te leiden, zoals:
1. Breken van de vliezen: Dit kan de weeën stimuleren.
2. Plaatsen van een ballonkatheter (Foley katheter) in de baarmoedermond: Deze katheter kan helpen de baarmoedermond rijper te maken.
3. Gebruik van medicijnen (weeënopwekkers):
- Prostaglandines: Deze medicijnen helpen de baarmoedermond rijper te maken en de weeën op gang te brengen.
- Oxytocine (synthetisch weeënhormoon): Dit hormoon wordt via een infuus toegediend en zorgt voor een stijging van de weeën.

Wist je dat?
Het hormoon Oxytocine speelt een essentiële rol in het bevallingsproces en helpt je lichaam om effectief te werken tijdens de bevalling. Door te begrijpen hoe dit hormoon werkt en manieren te vinden om de productie ervan te stimuleren, kun je jezelf beter voorbereiden op een positieve en soepele bevalling.